Skip to main content

PETALING JAYA – Malaysian Palm Oil Green Conservation Foundation (MPOGCF) menghulurkan bantuan wang tunai sebanyak RM5,000 kepada keluarga mendiang N. Arjunan yang meninggaI dunia akibat dip!jak gajah l!ar ketika bertugas di Ladang Semantan, Pahang pada Selasa lalu.

MPOGCF dalam satu kenyataan berkata, pihaknya bers!mpati dan menzahirkan ucapan takziah kepada keluarga mendiang yang meninggaI dunia ketika menerima rawatan di H0spital Sultan Haji Ahmad Shah (HoSHAS) di Temerloh, Pahang pagi ini.

“M4ngsa yang juga pekerja ladang kelapa sawit dilap0rkan dip!jak gajah l!ar sehingga mengalami keced3raan par4h pada bahagian badan dan pat4h pergelangan kaki kiri.

“Sumbangan wang tunai sebanyak RM5,000 ini merupakan inisiatif MPOGCF dengan harapan dapat membantu meringankan beb4n keluarga mendiang,” kata kenyataan tersebut.

Tambahnya, s!asatan awal Jabatan Perlindungan Hidupan L!ar dan Taman Negara (Perhilitan) Pahang mendapati, ladang kelapa sawit tersebut terletak bersempadan dengan Hutan Simpan Kemasul.

“Menurut rekod Perhilitan, terdapat beberapa kumpulan gajah l!ar yang telah dikenal pasti berada di hutan simpan berkenaan. Pekerja-pekerja di ladang sawit dinasihatkan supaya lebih berhati-hati dan tidak mengambil t!ndakan secara bersendirian sekiranya bertem bung dengan gajah l!ar.

“Pekerja-pekerja ladang juga diminta menjauhkan diri, jika terserempak dengan hidupan l!ar tersebut dan terus menghubungi Perhilitan Semenanjung Malaysia di talian bebas tol 1-800-88-5151,” katanya.

Jelas kenyataan itu, walaupun gajah bukan haiwan yang ga nas, namun boleh menjadi agres!f sekiranya kelaparan atau merasakan keselamatan dirinya ter4ncam.

“Sebarang tindakan bersifat pr0v0kasi bagi mengus!r gajah perlu dielakkan kerana hidupan l!ar itu dilindungi sepenuhnya di bawah Akt4 Pemul!haraan Hidupan L!ar 2010 atau Akt4 716.

“Sebagai peneraju inisiatif pemul!haraan bi0diversiti industri sawit negara, MPOGCF memandang serius terhadap kejadian seumpama ini dan akan terus memberi sokongan penuh bagi mengurangkan k0nflik manusia-gajah dan mengambil langkah mit!gasi yang bersesuaian,” ujarnya.

Kosmo! pada Rabu melaporkan, seorang pekerja ladang cede ra selepas dip!jak sekumpulan gajah l!ar ketika sedang bekerja di Ladang Semantan Mentakab.

Sumber : Karipap Angin