Skip to main content

KUALA LUMPUR – Kemalangan jalan raya menjadi ancaman utama kepupusan hidupan liar di negara ini dengan 2,525 kes telah direkodkan sejak tahun 2015 hingga 2020.

Justeru Malaysian Palm Oil Green Conservation Foundation (MPOGCF) yang merupakan organisasi di bawah Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi telah membiayai pembinaan 290 papan tanda ‘Hidupan Liar Melintas’ bernilai hampir RM400,000.

Ia bagi menyokong inisiatif dan program pemuliharaan hijau termasuk melindungi hidupan liar, katanya dalam satu kenyataan hari ini.

MPOGCF berharap usaha ini dapat melindungi hidupan liar dan juga manusia daripada risiko kemalangan jalan raya.

Papan tanda berkenaan akan dipasang pertengahan bulan ini di 145 lokasi terpilih yang telah dikenal pasti oleh Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Semenanjung Malaysia sebagai kawasan panas kemalangan jalan raya melibatkan haiwan liar.

“Selain itu, pembinaan papan tanda ini adalah projek terbaharu hasil kerjasama strategik MPOGCF dan Perhilitan selain Program Konservasi Harimau Malaya (2021-2025) dan beberapa program lain masih dalam perancangan awal.

“Sokongan MPOGCF terhadap usaha-usaha melindungi dan memulihara hidupan liar adalah bukti kelestarian industri sawit Malaysia yang telah bertapak di negara ini sejak
lebih 100 tahun lalu,” katanya dalam kenyataan yang sama.

Dalam pada itu, Hari Hidupan  Sedunia yang disambut pada 3 Mac setiap tahun bertemakan “Memulihkan Spesies Utama Untuk Restorasi Ekosistem” bagi tahun ini.

Sumber: MalaysiaGazette