Skip to main content
MALAYSIAN Palm Oil Green Conservation Foundation (MPOGCF) telah mengadakan lawatan tapak bagi meninjau perjalanan Projek Pembangunan Laman Konservasi dan Pendidikan Taman Botani Kuala Terengganu.
Lawatan tapak ini diketuai Datuk Bandar Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT), YBrs. Tuan Haji Rosli Latif dan Pengurus Jabatan Pemuliharaan MPOGCF, Ahmad Shahdan Kassim.
Projek Pembangunan Laman Konservasi dan Pendidikan Taman Botani Kuala Terengganu dibangunkan di kawasan seluas 30 ekar yang terletak Bukit Pak Apil, di tengah-tengah pusat bandar.
MPOGCF memperuntukan pembiayaan sebanyak RM980,000 untuk projek ini yang merupakan projek konservasi taman botani dan pendidikan pertama yang mendapat tajaan sepenuhnnya daripada industri minyak sawit Malaysia.
Projek Pembangunan Laman Konservasi dan Pendidikan Taman Botani Kuala Terengganu ini akan ditanam pokok-pokok hutan spesies terancam dan endemik dan bakal menjadi satu lagi destinasi pelancongan menarik di bandar raya ini.
Projek Pembangunan Laman Konservasi dan Pendidikan Taman Botani Kuala Terengganu akan menjadi penanda aras kepada projek taman botani seterusnya yang akan dibiayai MPOGCF.
Projek ini juga akan menghantar isyarat yang jelas kepada seluruh dunia kesungguhan dan komitmen industri minyak sawit mampan Malaysia dalam usaha pemuliharaan alam sekitar.