Skip to main content

Hari Hidupan Liar Sedunia disambut pada 3 Mac setiap tahun. Tema pada tahun ini Memulihkan Spesies Utama Untuk Restorasi Ekosistem’ atau Recovering Key Species for Ecosystem Restoration.

Malaysian Palm Oil Green Conservation Foundation (MPOGCF) merupakan organisasi di bawah Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi bagi menyokong inisiatif dan program pemuliharaan hijau termasuk melindungi hidupan liar.

Kemalangan jalan raya atau ‘roadkill’ merupakan antara ancaman utama kepupusan hidupan liar di negara ini dengan 2,525 kes kemalangan direkodkan dari 2015 hingga 2020.

Bagi menyokong usaha melindungi hidupan liar ini, MPOGCF membiayai pembinaan 290 papan tanda ‘Hidupan Liar Melintas’ bernilai hampir RM400,000.

Papan tanda ini akan dipasang pertengahan bulan ini di 145 lokasi terpilih yang telah dikenal pasti oleh Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) Semenanjung
Malaysia sebagai kawasan panas ‘roadkill’.

MPOGCF berharap usaha ini dapat melindungi hidupan liar dan juga manusia daripada risiko kemalangan jalan raya.

Pembinaan papan tanda ini adalah projek terbaharu hasil kerjasama strategik MPOGCF dan PERHILITAN selain Program Konservasi Harimau Malaya (2021-2025) dan beberapa program lain masih dalam perancangan awal.

Sokongan MPOGCF terhadap usaha-usaha melindungi dan memulihara hidupan liar adalah bukti kelestarian industri sawit Malaysia yang telah bertapak di negara ini sejak lebih 100 tahun lalu.

Dikeluarkan oleh Komunikasi Korporat MPOGCF

Bahasa Malaysia